27 Mayıs 2008 Salı

BÜYÜK BAL AKIMI DÖNEMİ

Sevgili Dostlar,
Hep büyük bal akımı dönemi bahsi geçiyor ama bu dönemin geldiğini nasıl anlayacağız. Ne gibi iz ve emare arayacağız.?
Hep ballandıra ballandıra millet yazıyor 50 kg bal,30 kg bal,80 kg bal diyorlar ama bize hayal geliyor bu rakamlar.
Bilgisi olan paylaşırsa sevinirim. Saygılar.

20 Mayıs 2008 Salı

21 SAATTE SARI IRK SİYAH IRKI KABUL ETTİ.

İnternet sitelerinde arıcılıkla ilgili bilgileri okuyup çok bilgiler edindik.
Bunlardan biriside “verimi düşük,hırçın,falza melezleşmiş kolonilerinizden verim almanız için ; menşei belli saf ana arılar vererek yada verimli olan beğendiğiniz kolonilerinizden kendiniz ana üreterek bu koloninizin anasını değiştirin” bilgisinden hareket ederek bir önceki yazımda da bir kolonimin anasını değiştirmek istediğimi yazmış idim.
Neticede MACAHEL Arıcılık’tan 1 adet kafkas f1 melezi sipariş edip getirttim.Ana yı 17 mayıs c.tesi saat 12 gibi 5 gün önce bölünmüş 5 çerçevelik kovanın kuluçkalı çerçeve arasına verdim. Verirken kafesteki kek biraz az gibi gelmişti kendi kendime MACAHEL den iyi mi bileceksin dedim.Ertesi sabah 9 da acaba kekin ne kadarını tükettiler ana arının durumu ne diye kontrol ettiğimde kafesin içi işçiarı dolmuş ana piyasada yok.Eyvah anayı kesin öldürdüler dedim.Açık çerçeve arasında ve kovan önünde ananın ölüsünü aramaya başladım.Ana yok.Sonra çerçeveleri tek tek çekip aramaya başladım.O da ne kırmızı başlıklı kız petek üzerinde geziyor.
Yine okuduğum bilgilerde “kafkas ırkı gibi siyah ırklar ile sarı ırkların ana kabulünün zor olduğu” şeklinde de bilgi vardı. Bizim durum belki istisna belkide bu bilgiler çelişkili ama buda yaşandı.Dostlara ek bir bilgi olarak aktarmak istedim.
Herkese saygı ve selamlar.

12 Mayıs 2008 Pazartesi

USLU IRK ANA ARI ARANIYOR.

Hırçın arının arıcıyı canından bezdirdiğini bazan arıcılık yapmaktan bile vazgecirdiğini yanılmıyorsam Sayın Muhsin Doğaroğlu'nun yazılarından okumuştum. Önceki hafta maskemin açık kalan fermuarından girip beni şoka sokan kovan sanki delice otu yemiş.
Daha kovan kapağını açar açmaz hepsi dışarı hücum ediyor.Ne körük dumanı ne su spreyi sakinleştirmiyor.Çerçeveyi çeker çekmez hepsi eldivene üşüşüyor.0,5 cm kalınlığındaki kauçuk arıcı eldiveninden iğneyi parmağıma geçiriyor.(Hemen antihistaminik hap yuttum.İğneler yedekte.) Sayın Ali Türk'e miller metodunu sorma sebebim de bu.Diğer kovandan ana yetiştirip bu kovana verip kendi anasını imha edeceğim.Yoksa arılıktan uzaklaştırıp bağa bahçeye koyup kaderine terkedeceğim. Arılığa maskesiz giremez oldum.Bu kovanı hasat zamanı düşünmek bile istemiyorum.O zamana kadar anayı değiştirip yeni versiyonu tarlacı yapmaya niyetliyim. Bloglardan izliyorum herkes eldivensiz kontrol yapıyor ,bazıları maske de takmıyor.Nerde öyle uysal sakin arılar. o arkadaşlara gıpta ile bakıyorum. MACAHEL'İ, ARDAHAN ANA ARI ÜR.Ğİ VE ZİRVE ARICILIĞI ARADIM . 15 Mayıstan önce ana temin etmek mümkün değilmiş..Bekliyorum,beklerkende başka alternatifler düşünüyorum.
Çok sakin uslu karasal iklime dayanıklı seçkin, genç, döllenmiş damızlık ana arı yerini bilenler elinde olanlar lütfen beni arasın.msn falan boşverin bana aşağıdaki telefonlardan ulaşın yeter.Gına geldi artık.
Saygı ve selamlar.
0 542 385 65 35
0 352 322 00 50 den 10 hat dahili 170

8 Mayıs 2008 Perşembe

SOĞUK TEKRAR GELDİ

İç Anadolu Bölgesi bu mevsimde havaların tamamen ısınıp bitkilerin hızlı gelişme gösterip çiçeklenmenin en zengin dönemde olması gerekirdi.Ancak hava sıcaklığı önemli oranda düşüş gösterdi,Erciyes Dağı'na kar yağdı. 29 nisanda başlayan bu düşüş hala devam ediyor. 8 Nisan tarihinde de bu konuya dikkat çekmiştim.Soğuk hava tamamen kapalı yavru ile dolu alanda zarar vermez inşallah.Almanya'dan sayın Mehmet Yüksel Kardeşim gibi bizde artık giriş deliklerini tam kapasite açmıştık. 4 Mayıs'ta kovanları soğuktan açmadım.Ama kovan önünde nerdeyse tam arı şeklini almış sadece kanatları oluşmamış beyaz renkte yavruların atıldığını gördüm.Atılan yavruyu elime alıp kontrol ettiğimde ayakları kımıldıyor ve dili sanki nektar emiyormuş gibi tamamen dışarıda olduğunu gözlemledim,belkide orjinal hali öyle ama bilmiyorum.Sadece en zayıf kovan önüne atılıyordu.Kafama iki soru takıldı: acaba hastalık mı var yoksa soğuktan yavruyu tam saramayan arı üşütüp tekrar söküp atıyor mu? Bir anlam veremedim. Foto çekemedim şu an bu imkandan yoksunum.(Çok kaliteli makina elde etmek için karar veremedim canon a720 işimi görecek gibi geliyor). Kat atılan kovanların havalandırma deliklerini kapattım. Arılar hafif yağmur ve soğuk rüzgar olmasına rağmen çalışıyorlardı.Her adımda hassasiyet gerektiren arıcılık basit denilse de o kadar basit bir uğraş değil,ben bunu anladım.Zamana zemine duruma göre ani karar vermeniz gereken durumda tereddüt yaşarsanız faturası ağır oluyor. Tecrübe kavramı demekki böyle kazanılıyor.
Herkese bol verimli bir yıl diliyorum.Selam ve saygılar.