12 Şubat 2008 Salı

KOVAN İÇİ VE DIŞ ORTAM ISISI

Değerli Dostlar,
Arıcılık bilgi portallarında kış aylarında arıların balı sadece ısı elde etmek için tükettiğinden bahsediyor.Yaz aylarında kovan ısısını dengede tutmak için bal tüketmediği ancak kovan önünde vantilatör görevi yapmak için nektar getirmeyip çalışmasının durma noktasına geldiği şekilde bilgiler edindik.Sonuçta kışın bal stokunun tükenip baharda da çok sayıda koloni çöküşlerinin,arıların çektiği açlığa bağlanıyor.Yaz ayındaki verim düşüklüğü de
dolaylı yoldan bunu etkiliyor.
Demekki kovan içi ısısının ideal referans aralığı olması gerekir.Bu ısıyı da devamlı kontrol edebilmemiz için kovan içi ve dış ortama termometre mi yerleştireceğiz ?
Blog sahibi bir arkadaşımız geçen sene kovan ısısını dengede tutmak için; kovan içi ısısını 15 oC de tutmak için kovan üst kapağına 19 oC de sabitleyecek bir elektrikli ısıtma düzeneği kurduğundan bahsediyor. Bir kaç koloni için güzel bir yöntem ama çok sayıda kolonisi olan için nasıl olacak ?
O halde straphor kovan tercihine mi gitmeliyiz arıları sabit ısıda kapalı alanda mı kışlatmalıyız ?
Kış aylarında madem büyük kayıplar yaşanıyor,kolonikayıpları oluyor.
Bu kayıpları asgariye indirmek için biraz daha fazla tedbire ihtiyaç var.
Herkes bildiği,duyduğu ve kendi uyguladığı yöntemi yazabilir.Belki hiç akla gelmeyen bir yöntem icat eder bir arkadaşımızda tüm okuyucularımız faydalanır.
Çünkü görüyorum ki bu işi geçimini sağlamak için yapan arkadaşlar var."Şeytan kulağına kurşun" 100-150 kolonisi olan birinin bütün emeği suya düşüyor.
Benim gibi hobby için yapanlar için o kadar önemli değil,baharda tekrar alınır.(Ama kesinlikle yapmaktan vazgeçilmez). Ama diğerleri Allah muhafaza büyük darbe yer. O yüzde bu konunun arıcılar için çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Artık "saldım çayıra,Mevlam kayıra"işinden kurtulmamız gerekir.
Herkese bol verimli ve kayıpsız bir yıl diliyorum.

Hiç yorum yok: