14 Nisan 2008 tarihli karakovandan arı aktarımı konulu yazımda,
kara kovandan alınan kapalı yavrulu ve diğer petekleri fenni kovanın boş tel gerilmiş çıtaya bağladığımdan bahsetmiştim.Ballı Baba Sayın Selahattin Güney'in uyarısı ile hata yaptığımı anladım.Aktardıgınız fenni kavanın boş çıtası TEL GERİLMEMİŞ boş çerçeve olacak.
Kara kovandan kesilen petekleri boş telsiz fenni kovan çerçevesine pamuk ipi ile tutturulup kovana verilecek,ertesi gün arılar bu petekleri mum ile çerçeve köşelerinden tutturmuş ise bir jilet ile petekler sarsılmadan yavaşça ipler kesilip alınır.Eğer arılar çerçevelere mum ile iyi tutturmamış ise bir kaç gün içinde tekrar kontrol edilip ipler kesilip yavaşça çekilir.
Buradan bu düzeltmeyi de yapmış olalım.Tabii ki ben arıcılık konusunda benim için çok zor görünen bir işi yaptıktan sonra benim konumumdaki arkadaşlarımıza faydası olsun diye yazıyorum.Yoksa arıcılık dersi falan verecek konumda değilim.Çünkü bir acemiyim.
" kara kovandan arıyı aktarırken çok arı telef ederim,ana arıyı sakatlar yada öldürebilirim" endişesi ile 2007 yaz döneminden beri bu kovanın yanına gelip tekrar tekrar vazgeçmiştim. Ama korkunun ecele faydası yok ne olacaksa olsun dedim ve o kadar zor değilmiş. Ana arı da sağlam arılarda hiç birşey olmamış gibi devam ediyorlar.
Herkese saygı ve selamlar.
2024 AĞUSTOS
-
2 AĞUSTOS 2024 CUMA Öğleden sonra İnece'ye gittim. Yine sıcak bir gün...
Bal süzme sırasında ballı peteklerin sırlarını sır alma tezgahının
süzgecine koyar...
3 ay önce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder