11 Mart 2008 Salı

eriyen hazır kekler başımıza iş açmadı

Kapalı alanda kışlattığım kovanlarımı 08.03.2008 c.tesi günü dış ortama taşıdım.Çok şükür kayıp yok.Ancak biraz daha kalsalar durumu riske etmiş olacaktık.Kovan dip tahtasına akan erimiş kekler üzerinde ölen arılar 1 kat oluşturmuş ve artık belli noktalarda küflenme başlamış.Arılar; bu keklere yapışmış ölü arıları dışarıya atamıyordu.(Daha önce Ali Türk çok ölüm olacağını yazmıştı aynen oldu).
Havanın güzelliğinden faydalanarak(18 oC) hemen kovan yanına boş ballık koyup çerçeveleri arılarıyla birlikte ballığa yerleştirdim üzerini örtü bezi ile kapattım.Boşalttığım kovanın dip tahtasındaki erimiş kekler ve arı ölülerini çabucak sıyırıp temizledim tekrar arılı çıtaları kovana yerleştirdim.bal stokunun yarısını bile tüketmemişler. Bir çok resim çekmiştim ancak yakından çekimde flaş kullanmamam gerekiyormuş.Resimler bembeyaz çıkmış.Kısmetse fotoğrafçılıkta da acemiliği atlatacağız.Daha önce de kekin erimesini blogda yazmıştım.Bir arıcı arkadaş keki çıta yerine takılan açık şuruplukta vermiş bende öyle yapmayı düşünüyorum.Yalnız bir nokta var:Acaba kovanları dışarıda kışlatmadığımdan mı kek eriyor onu çözemedim.Çünkü ilk eridiğinde kekin markasına kusur bulmuştum,ikinci seferde temel petek marka kek kullandım o da eridi.Demekki kapalı yerde kışlattığım arılar kovan içi ısısını yüksek tutuyor ki kek eriyor.Kendi bal stokununda yarısını tüketmediğine göre ısınma problemi olmadığından yiyeceği de az tüketiyor.Arılar bol bol uçuş yaptı.
Arılığımda bazı kovanların geçen yılki yerini değiştirdim.Eski yerini 3 gün sonra unutmaları gerekirken bizimkiler 4 ayda unutmamış yine eski yerlerine keşif uçuşları düzenlediler,sonra geri geldiler.