13 Aralık 2010 Pazartesi

ARILIKTA ÇAY KEYFİ

Sevgili Dostlar,

Kayseri'ye yılın ilk karı yağdı.Gerçi daha önce 3 kez Erciyes Dağı'na yağmıştı ama merkeze kar düşmemişti. 12.12.2010 pazar günü arılığıma gittim.Arıların durumunu kontrol ettim.Aynı zamanda çevreden gördüğüm bazı manzaralarıda sizlerle paylaşmak istedim.Aşağıda resimde görülen süzme kremleşmiş bal, köydeki bızdolabında ağzı açık kasede, bal süzdüğümden beri duruyordu.Acaba buzdolabında beklemesi kremleşmesi dışında bir değişikliğe sebep olmuşmu testini yapmak için demlediğim çaya şeker kullanmadan yavaş yavaş götürdüm.Tabii aklıma Mehmet Yüksel'in mikserde çırparak elde ettiği krem bal geldi.Evet tadı aynen donmamış haliyle aynı,tere yağı gibi kaymak kıvamında ve nefis.Arıcı olmayan okurlarımız olursa bir not düşelim:Eğer bal aldınızda açık kapta ve rutubetli ortamda beklettiğiniz bal bu şekilde kremleşirse sahte zannetmeyiniz,hakiki baldır.Eğer kristalize olup(suyun yüzeyi buz tutmuş gibi şeffaf bir görüntüye sahipse) ağzımıza toz şeker gibi kıtır kıtır sert tortu gelirse o madde baldan başka herşey olabilir ama bal değildir.



Arılıkta hem dolaşıp hem çay içtim ağzınıza layık.

Kar fazla yağmadı,aşağıda köyümden bir manzara.
Komşum Yaşar Kıvanç abimin oğlu Murat'ın köpeği ve tavukları.


Aslında iki horozun birisi fazlalık ama karda çamurdada kovalanmazki şimdi.Yazın Ali Türk gelirse onunla kovalarız artık,iki kişiyle daha rahat yakalanır. Alttaki kırmızılı horozda amca oğluna ait.
Aşağıdada geçen haftaya konu olan ayçiçeği.Kar yağdıkça eğildi.



Bu ayçiçeğide bahçemin dışında büyüyenlerden.Bunun hasadıda mart-nisanı bulur herhalde.

Alttaki domateslerde dışarıda yol kenarında büyüyenlerden.

Arıların durumuna gelince ise,bir kovanın giriş deliğinde arı ölüleri gördüm.Eyvah eğer delik tamamen kapalıysa içerisi bitmiştir dedim ve hemen takozu çıkardım.Neyseki kovan içi temiz deliktekiler kar başlayınca dışarıya çıkaramadıkları ölü arılar imiş.
Aşağıdki resim: Giriş delikleri dar ayarda iken;
Takozun geniş ayarını çevirip taktım.Artık eşek arısı tacizi olmayacağı için hem içerisi iyi havalanır,hemde yukardaki durum olurda takip etmez isek içerdeki arıları riske etmiş oluruz.Daha önceki kışlattığım arılarımda kış ortasında iken kovan tabanında çok sayıda arı ölüsü oluyordu. Bakalım bu kış nasıl olacak. Durumları sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.
Son olarak ise:Kardan yansıyıp kovan deliğinden içeriye düşen ışığı arılar görüp çıkmasınlar diye yer karosu ve mermer parçası kullanarak giriş deliğine süperlik koydum. Bu uygulama bana ait değil birkaç yerde okumuştum.

Tüm dostlara kayıpsız bir kış sezonu diliyorum. Hoşça ve esen kalın.