8 Nisan 2008 Salı

HAVADAKİ ANİ DEĞİŞİME DİKKAT !

Sevgili Dostlar,
Mevsim itibarıyle çok değişkenlik gösteren hava durumu arıların çalışmasını ve yavru uçuşunu olumsuz etkilemekte.Gün içerisinde hava bir yağmurlu,bir bulutlu,tekrar güneşli ve birden çok şiddetli dolu yağışı,tekrar güneş derken kovan dışındaki tarlacılar ve güneşte yeni uçuşa çıkan yavrular olumsuz etkileniyor.Kovan içinde ise havanın birden bozmasıyla salkım düzenine geçmeye fırsat kalmadan kapalı gözlerdeki yavruları üşütme riski ortaya çıkıyor.
Çıkan güneş ve güzel hava 06.04.2008 c.tesi günü beni aldattı ve kovan girişlerindeki daraltma tahtalarını aldım.Aynı gün birden rüzgar ve yağmur başladı hemen tahtaları yerine monte ettim.Allah'tan o anda arılıktaydım.07.04.2008 pazar günü yine sabah hafif soğuk yağmurlu,öğleden sonra biraz güneş biraz yağmur,dün ise (pazartesi)müthiş bir dolu yağışı oldu.
Kıyı bölgelerimiz bizden 10-15 gün önce gidiyor mevsimi yakalama konusunda.Ama biz tam Anadolu'nun göbeğindeyiz.İlhami Uyar Abim geçen hafta eriklerin çiçek açtığını ve sıvı şuruplamaya geçtiğini yazmıştı.Bizim burada erikler yeni açmaya başladı. Ama sıvı şurupluk hava yok.Kekle beslemeye devam. Kontrollerde de kapalı yavruları üşütmemeye dikkat etmek gerekiyor.
İç bölgelerdeki arıcılara kovan giriş deliğini bir müddet daha dar tutmalarını tavsiye ederim.
Tüm arıcılara verimli ve sağlıklı bir yıl diliyorum.