14 Nisan 2008 Pazartesi

KARA KOVANDAN FENNİ KOVANA AKTARIM,

Sevgili Dostlar,
Kara kovandaki arıları tüm petekleri ile fenni kovana aktarma konusunu arıcılık sitelerinde çok okudum ancak hiç uygulamamıştım. Orada yazanlarla bire bir tutturamadığım noktaları sizlerle paylaşmak istiyorum.Çünkü benim gibi ilk defa deneyecek olanlara belki faydası dokunur.
Kara kovanı yerinden alıp 15-20 mt mesafeye götürüp yüksekçe bir sehpaya koydum.Yerine yeni fenni kovan yerleştirdim ve içine üç adet kabartılmış yarım ballı çerçeve koydum.
Kara kovanın arka kapagını açıp giriş deliğinden körükle bol duman verip sokucu yetişkin arıları kaçırdım.Burdan kaçan arılar yeni konulan fenni kovana gitti.Buraya kadarı tamam.
Daha sonrasında bir sopa ile kara kovana vurup tırtıklandığında tüm arıların oğul salkımı gibi kovanın arkasında toplanması gerekiyordu işte bu olmadı.Bal bıçağı ile baştan başlayarak dikkatli şekilde petekleri kesmeye başladım ve o petekleri tel gerilmiş çıtalara pamuklu ip yardımıyla tutturup fenni kovanın içine yerleştirdim(Arıları ile birlikte).Ama arılar hala kovanı terketmiyor.Birde ana arıyı göremedim.Kara kovanı götürüp fenni kovanın üstüne oğul silker gibi 3 darbede boşalttım.Ertesi gün kontrol ettim,petekleri tutturmuşlar ve anada acele acele bana hiç aldırış etmeden yumurta bırakıyordu.Pamuklu ipleri kesip almadım kendileri epey kemirmişti.Petekler sarkıp devrilebilir endişesiyle o işi haftaya bıraktım.
Tek sıkıntı fotoğraf makinasının azizliği oldu,yeni pil takıyorum batarya zayıf yazıp kapanıyordu.
Herkese bol verimli bir yıl dilerim.