30 Aralık 2010 Perşembe

PETEKLİ BALI BIÇAK KULLANMADAN NASIL PARÇALARIZ?

Değerli Dostlar,
Daha önceleri edindiğimiz bilgilerde petekli balı parçalamak için sıcak su içine bir bıçak koyup bu bıçak yardımıyla balınızı kesin deniliyordu ve bizde öyle yapıyorduk.Ancak bıçak kullandığımız zaman,balın yoğunluğu çok olduğundan bıçak biraz ilerledikten sonra iki yüzeyine bal yapışıyor ve kesme işlevinden çok petekleri kırarak ilerliyor ve geçtiği yerde sırlanmış alanı tahrip edip koyduğumuz kaba epey bir süzülmüş bal akıyor ve boşamış peteklerin görüntüsü hoş olmuyordu.Bende tel kullanmaya karar verdim ve hem kolay hemde tahribatın az olması hasebiyle benim gibi bıçak kullanmayı sevmeyen arkadaşlarımıza faydası olur düşüncesiyle paylaşmaya karar verdim.Aşağıda iki adet çerçeve görüntülerü yayınladım.Hemen alttaki resim 28.12.2010 günü parçaladığım bir çerçeveye ait.En alttada 1 adet daha var onuda kurban bayramında resimlemiştim.
Önce yeterli derecede sırlı bir çerçeve seçiyoruz.Bu çerçeveler soğuk bir odada muhafaza ediliyor(Evimin salonunda).
Daha sonra mutfağa getirilip steril eldiven giyiyoruz.

Sonra telleri küçük bir karga burnu yardımı ile çerçeve iç tarafından kesiliyor.Kestiğimiz telin uçunu karga burnu ile tutup gerdirerek yavaş yavaş çerçevedeki karşı bağlantısına doğru çekiyoruz.

Çerçevede takılı tüm tellerden bu şekilde kurtuluyoruz.(Arıcılık yapmazdan önce aldığımız petekli balın içinden bazen tel çıkardı sebebini sonradan tabiiki anladık)

Telleri çıkardığımız yerlerde yaklaşık yarım cm lik bir hasar oluşuyor sadece çerçevenin bir yüzünde.Diğer yüzü hiç bozulmamakta.
Yine çerçevelere kullandığımız telden yada başka bir sağlam çelik bir telden 20 cm kadar elimize alıp çerçevenin iç kenar boşluğundan bir ucunu karşıya geçirip baş parmaklarımıza 2 tur dolayarak eğer balsız bölümler varsa önce teli gerdirip boş kısımla ballı kısımın arasında kolayca dolaştırarak 1.işlemi bitiriyoruz.Ancak bir yardımcınız ve birde foto çekecek iki kişi gerkiyor.
Kenarından kestiğimiz boş yada yarım petekleri bir tabağa alıyoruz.
Artık çerçevedeki tam dolu bölümü koyacağımız kaba göre tel yardımıyla peynir dilimler gibi keyfinize göre istediğiniz büyüklükte kesebilirsiniz.
Koyacağımız kap mutlaka kapalı hava almayacak bir kap olmalı.
Ben saklama kabına hazırladım.
Belki deneyip hoşnut olan olurda bize dua eder.Çünkü biz bilmediğimiz birşeyi buradan paylaşan dostlara hep dua ediyoruz.

Peteği telle keserken. Fotolar biraz bozuk oğlum Erdal henüz alışamadı. İdare edeceğiz artık.



Ballı petekleri kaba yerleştirirken kısa bir meyve bıçağına ihtiyacınız olacak.Çünkü kabın içine peteği koyarken kap duvarı ve petek arasına parmağınız girmeyeceği için bıçağın ucu ile tutmak daha iyi oluyor petek ezilmiyor.
Alttaki çerçevede kurban bayramında bozuldu. 17.11.2010 günü.
Yine kenardan çıkarılan boş ve yarımlar ayrı tabakta ful dolu petekler kapta.




Manzara bu. Umarım bizim gibi acemi dostlara faydalı olur.



Tüm dostlara mutlu,huzurlu,bol verimli,esenliklerle dolu bir yıl diliyorum.
Hoşça ve esen kalın.