28 Ocak 2008 Pazartesi

eriyen hazır kekler başımıza iş açarmı?

değerli arı dostları,
kapalı yerde kışlattığım arılarımı, bu pazar havanın güneşli oluşundan faydalanıp kontrol edeyim dedim.2 kovanımın dip taktasında su birikintisine benzer iyice akışkan vaziyette sıvı olduğunu farkettim.Kovanların üstü muntazam yeni kovan,alan heryanı kapalı 1 damla içeriye su sızmayacak vaziyette tecritli ama bakıldiğı zaman 1 su bardağı suyu kovan kapağını açıp dökmüş gibiydi.arılarıda üşütmekten korkarak kontrol sırasında çıtaların üstüne şeffaf naylon örtüp 1 adet çıtanın ucuna temiz bez dolayıp diptahtasından almaya çalıştım ve bezi çektim şapır şapır bezden damlıyor. sanki 1/1 şeker şurubu gibi hemen parmağımla tadına baktım bal tadı var.
Anladım ki kek erimiş.
Serde acemilik te varya korkuyorum.Bu arı dostlarının hep koruyun dediği nem ve rutubet etkisi yaparmı?
Çümkü ben biraz temizlik yapıncaya kadar arılar alarma geçti hepsi birden hareketlendi.alel acele tekrar kek koyup kapattım.Yani akmış kekin yarısı dip tahtasında kaldı.
Yalnız bu kek markası bilinmedik bir kekti onun bir fonksuyonu varmı acaba?
Yeni koyduğum hazır kek Temel Petek marka.(marka ismi kullanmakta sakınca görmüyorum)
Kendim yapmaya cesaret edememiştim ama gene akarsa bu sefer kendim yapacağım.
Yorumlarınızı bekliyorum.Kayıpsız bir 2008 dileğiyle herkese selamlar.
Özellikle Arı Bakanı ALİ TÜRK AĞABEYİME duyrulur.
İşin içinden nasıl çıkacağım.?
not:çekim yapmak için dijital fotoğraf makinası yada kamera almak istiyorum önerisi olan lütfen yazsın.

2 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Tuncay bey arı ve arıcılık alanında başarıların her zaman sizinle olmasını temenni ediyor,kolaylıklar diliyorum.Dediğiniz gibi nem olayı büyük problem,öğretilenlere göre bölme yaptıktan sonra mutlaka nem çekici malzemelerle,bölme tahtaından sonraki boşluğu doldurmanız lazım,örtü tahtasının üzerine veya altına naylon koymamak gerekiyor.Kek çok akışkan olmadıktan sonra akmaması lazım ama olayı yaşayan sizsiniz.Başlangıçta mutlaka hatalar olabiliyor,zamanla ve sitelerden faydalanarak hataların asgariye ineceğine inanıyor.Başarılar diliyor,saygılar sunuyorum.

TUNCAY HADİSE dedi ki...

ÇOK KIYMETLİ İLHAMİ UYAR AĞABEYİME İLGİSİNDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDEREK BAŞLAMAK İSTİYORUM.DEDİĞİNİZ GİBİ ARICILIĞA YENİ BAŞLADIM İŞİN ACEMİSİYİM ANCAK ŞUNU İYİ ĞĞRENDİM Kİ BU İŞİN HER ADIMI HER DAKİKASI HER MEVSİMİ BİRER TECRÜBE GEREKTİRİYOR.BU TECRÜBEYİDE ALMAK İÇİN BELLİ ŞEYLERRE KATLANMAK GEREKİYOR.AMA BENDE ÖYLE BİR HIRS OLUŞTU Kİ ARILARIMIN HİÇ BİRİSİ BAHARA ÇIKMASA DA YİNE ARI ALIP YİNE YOLA DEVAM EDECEĞİM.ÇÜNKÜ HOBBY OLARAK YAPIYORUM VE ARILARI ÇOK SEVİYORUM.BİLGİ OLARAK KARIŞTIRMADIĞIM KAYNAK KALMADI.TEK EKSİĞİM TECRÜBE ONUDA ÖYLE VEYA BÖYLE KAZANACAĞIM.
NEM KONUSUNDA DA ÖRTÜ TAHTASI ALTINDA BEZ ÖRTÜ VAR.TAHTADAN ÜSTEDE 3 KAT GAZETE KAĞIDI VAR.ARTI GAZETE KAĞIDININ ÜSTÜNDE DE YİNE 1 KAT DAHA ÖRTÜ BEZİ VAR.
KOVANLARIN ÜST KAPAĞINI KALDIRINCA SONDAKİ ÖRTÜ BEZİNİ VE GAZETE KAĞIDINI DEĞİŞTİRİYORUM.(BU BİLGİYİ SELAHATTİN GÜNEY AĞABEYİMİN SİTESİNDEN OKUMUŞTUM).
ANCAK ANLADIĞIM KADARIYLA HAVALAR 15 DERECE OLMADAN KOVAN İÇİ TEMİZLİĞİ YAPAMAYACAĞIM.
HERKESE BOL VERİMLİ BİR YIL DİLERİM.