11 Mart 2008 Salı

eriyen hazır kekler başımıza iş açmadı

Kapalı alanda kışlattığım kovanlarımı 08.03.2008 c.tesi günü dış ortama taşıdım.Çok şükür kayıp yok.Ancak biraz daha kalsalar durumu riske etmiş olacaktık.Kovan dip tahtasına akan erimiş kekler üzerinde ölen arılar 1 kat oluşturmuş ve artık belli noktalarda küflenme başlamış.Arılar; bu keklere yapışmış ölü arıları dışarıya atamıyordu.(Daha önce Ali Türk çok ölüm olacağını yazmıştı aynen oldu).
Havanın güzelliğinden faydalanarak(18 oC) hemen kovan yanına boş ballık koyup çerçeveleri arılarıyla birlikte ballığa yerleştirdim üzerini örtü bezi ile kapattım.Boşalttığım kovanın dip tahtasındaki erimiş kekler ve arı ölülerini çabucak sıyırıp temizledim tekrar arılı çıtaları kovana yerleştirdim.bal stokunun yarısını bile tüketmemişler. Bir çok resim çekmiştim ancak yakından çekimde flaş kullanmamam gerekiyormuş.Resimler bembeyaz çıkmış.Kısmetse fotoğrafçılıkta da acemiliği atlatacağız.Daha önce de kekin erimesini blogda yazmıştım.Bir arıcı arkadaş keki çıta yerine takılan açık şuruplukta vermiş bende öyle yapmayı düşünüyorum.Yalnız bir nokta var:Acaba kovanları dışarıda kışlatmadığımdan mı kek eriyor onu çözemedim.Çünkü ilk eridiğinde kekin markasına kusur bulmuştum,ikinci seferde temel petek marka kek kullandım o da eridi.Demekki kapalı yerde kışlattığım arılar kovan içi ısısını yüksek tutuyor ki kek eriyor.Kendi bal stokununda yarısını tüketmediğine göre ısınma problemi olmadığından yiyeceği de az tüketiyor.Arılar bol bol uçuş yaptı.
Arılığımda bazı kovanların geçen yılki yerini değiştirdim.Eski yerini 3 gün sonra unutmaları gerekirken bizimkiler 4 ayda unutmamış yine eski yerlerine keşif uçuşları düzenlediler,sonra geri geldiler.

4 yorum:

Ali Türk dedi ki...

Tuncay kekin erimesi kıvamından kaynaklanır.Genelde elde yapılanlar akar kıvamı tutturmazsın.Ben sultanbeylide yaptırıyorum keklerimi,yapan kişi kıvamını biliyor,poşetsizde versem akmıyor.Arılarımıza kek verirken akma rizikosu varsa poşetle verilmeli ve poşete ikiye dört cm delik açacaksın.Oradan aksada zarar vermez arı akanıda toparlar arılarımızı da riske etmemiş oluruz.Kovanı içerde dışarda kışlatmayla akma arasında ilişki bence yok,içerdede dışardada kovan içi belli bir sıcaklıktadır zaten.

Resim konusunda hepimizin eksigi var.Makinanda makro çekim varmı.Makro varsa o modda zaten filaş patlamaz.Yani makro çekimlerde gecede olsa filaş yanmaz.

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Hadise zamanla edinilen tecrübeler problemleri çözmede yardımcı oluyor.Çalışmalarında başarılar ve bol verimli bir sezon diliyor,saygılar sunuyorum.

TUNCAY HADİSE dedi ki...

Ali Abi,
Önce verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.Kekler konusunda da sizin gibi yaptırma imkanımız yok tabii.Zaten kovan sayım az olduğu içi hazır kek aldım.İlk sefer bilinmedik bir marka almıştım akmayı ona bağlamıştım.ikinci seferde Temel Petek marka kek aldım.O da aktı. Şu anda elimde de yine Temel Petek marka var.Eskiyi bu hafta sonuna tamamen temizlerler.Dediğiniz gibi poşeti tam açmadan alttan delik açarak vereyim bari.Bana daha mantıklı geldi.Çünkü sizin yazılarınızda okumuştum kekin kurumaması için üstüne naylon poşet örtüyordunuz.Burada 2x4 delik açarak aynı şeyi yapmış olacağım. (Kendim de ya şurupluk içinde yada alttan 1-2 cm lik birkaç tane şerit şeklinde açarak vermeyi düşünüyordum.)
Resim konusunda ise emanet bir samsung s630 bir makina var.Dediğiniz makro modu bu makinada yok.Kendime alacağım makinada o özelliğe dikkat ederim artık.
İlhami Abime gelince,
Abi sizler gibi kıymetli dostlar sayesinde bişeyleri karınca kaderince yapmaya çalışıyoruz.En azından kahve köşesinde oturmaktan iyidir.Arı dışında zamanım olduğunda mutlaka bağ bahçe fidan işleriyle uğraşırım.Foto işini çözersem keçi istilasından kurtarıp budadığım yabani armutlar falan var onları buradan yayımlarız kısmet olursa.
Tüm arıcılara bol verimli ve başarılı bir yıl diliyorum.
Saygı ve salamlarımla.

Ballı Baba dedi ki...

Değerli kardeşim akasya fidanlarını yollayacağım kargo adresini bana MSN den yazarmısın...