12 Ağustos 2008 Salı

HAKİKİ BAL VE TOPLUMUMUZUN ÖN YARGILARI

Değerli Dostlar,
Arıcılığa başlamamın yegane amacı evimde çocukarımla kendi ürettiğim balı yemek ve arıcılık hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olmak idi.Bir hobby olararak yapmakta olduğum arıcılıkta bu yıl ilk kez bal sattım.
Yakın çevrem hemen müşteriler bulmaya başladı bir kaç kişiye verdim.

Kendi iş arkadaşlarıma da verdim ve çok memnunlar.

Ama bazı insanlar var ki elimde satılık bal olmadığını söylememe rağmen o birkaç kişiye verdiğimi öğrenmiş ya öküz altında buzağı arama peşinde.

Adam üstüne hiç lazım olmasa da şu soruları sorma basiretsizliği ve

yüzsüzlüğü gösterme cesaretini kendinde buluyor:

sorular : şeker verdin mi?,balda şeker var mı?,şekerlenme oluyor mu?

hakiki bal olup olmadığını nasıl anlarız?

Sende karakovan balı var mı?

Anzer balı gibi hastalıklara iyi geliyor mu?

Çam balı çiçek balından daha kaliteli değil mi?

Kaç tane kovanın var?

Kaç kg bal alıyorsun?

Oğul balı yok mu?(Nasıl oluyorsa ben bu oğul balı işini bilmiyorum)

..........................................

Soruların ardı arkası kesilmiyor. Asıl alan kişiler bu soruların hiç birini sormuyor.Çünkü arkadaşım bilyorki: bana silah zoruyla bile yanlış bir iş,hile,hurda,...yaptıramazlar da yapmam da.Kendi gibi beni de emin biliyor.O insanın bu itimadını kendi itibarını trilyon verseler değişir misin? Ben parayla ölçülebilen veya ölçülmeyen hiç bir şeye değişmem yaptığım işin en iyisini yapmaya çalışırım ve hep mükemmellik idealimdir. Her zamanda karşımdakini kendi yerime koyarak düşünürüm.

Gelelim öbür tarafa: Alıcıyım desede elimde bal yok dediğim uzaktan merhabalaştığım kişiler soruyor bu soruları.

Kardeşim adam bal alıcısı değil ekonomist.Ayak üstü benim servetimi hesaplamaya çalışıyor.

Sus hiç birşey sorma da sana istediğin kadar bal vereyim desen susturamazsın. Hep art niyetli yaklaşmakta,niyeti halis değil ya, bit yeniği bulma peşindeya.

Ağalar ağalar Bizim aslımız neslimiz belli, inancımız vicdanımız var. Vicdanı tereğe koyupta 3 kuruş para kazanma hırsı ile toplum ve kendi sağlığını hiçe sayanlardan değiliz. (Tüm arı ve arıcı dostlarını arıcılık işletmelerini tenzih ederim)

Eşe dosta verdiğimiz 3-5 çıta bal için arkamızdan konuşturup 40 yaşından sonra kendimize üç kağıtçı dedirtecek kadar ş......siz değiliz. Hatta hatta çerçevelerin yamuk yumuk olanını kendime ayırıp en düzgünlerini dostlara çoluk çocuğu ile gönül rahatlığı ile afiyetle yesinler diye düşünenlerdeniz. Kendi çocuğumun ve ailemin sağlığı ne kadar önemli ise tanıyım tanımayayım sokaktaki insanların çocukları ve ailelerinin sağlığı benim için o kadar önemlidir.

Çok şükür bu bilinç , erdem ve edeb-adaba sahibiz.

Bütün arı ve arıcı dostlarını tenzih ederek söylüyorum.Hile hurda nasıl yapılır onuda bilmem.

Mutlaka öyle birkaç istisna var demekki millet ; bal der demez şeker diyor. Ama toplumumuzunda şunu bilmesi lazım her gördüğü arıcıya önce hileci gözüyle değil iyi tarafından bakarak düşünsün.Çünkü 1 yıl peşinde geziyorlar(bizi boşver bizim evin önünde sabit 5 kovan olsa ne olur olmasa ne olur) emek veriyorlar benim ürettiğim bal en güzeli olsun ve o gururu hep taşıyayım diyorlar.Dağ bayır ekmeğini kovalıyorlar. Sen ne yapıyorsun:Adama hemen" şeker katıyormusun".Hakiki bal mı? diye mahkemeye götürmeden ipi boynuna geçirmeye kalkıyorsun. Bir çift lafla adamın 1 yıllık emeğini heder etmeye kalkıyorsun.Adam Allah'tan korkar arkadaşlar etmeyin . BEN ŞİMDİYE KADAR HİLECİ ÜÇ KAĞITÇI ADINA NE DERSENİZ DEYİN ÖYLE BİR ARICI GÖRMEDİM TANIMADIM.İSTİSNA VARMIDIR? VARDIR.AMA RASLAMADIM RASTLAMAK TA İSTEMEM.

Benim yukarıdaki soruları soranlara cevabım ise çok net oluyor.Şunu söylüyorum:

1.Tanıdığın ve güvendiğin kişilerden alacaksın.

2.Eğer aldığın kişiyi tanımıyor ve güvenmiyorsan ve imkanların elveriyorsa baldan 1 kaşık alıp LABARATUARDA TAHLİL yaptıracaksın. Başka alternatif yok.

Yoksa" herkesi kendi kalbin gibi biliyorsun "diyorum.

Tüm dostlara saygı ve selamlar.


NOT:BU YAZIYI YAZMA AMACIMDA İNSANLAR BENİM SİTEME GİRDİĞİ ZAMAN PEK FAZLA BİLGİ BULAMASADA LİNKLERİ EKLİ OLAN DOSTLARIN SİTELERİNİDE İNCELESİNDE ARICILIĞIN NASIL EMEK VEREREK YAPILAN BİR İŞ OLDUĞUNU KULAKTAN DOLMA ŞEYLERLE BU İŞLERİN YÜRÜMEDİĞİNİ ÖYLE BASİT BİRŞEY OLMADIĞINI "SU AKIYOR DELİ BAKIYOR" KOY ARIYI KAPIYA SANA 1 KOVAN BAL OLSUN MANTIĞININ BOŞ OLDUĞUNU ANLASINLAR İSTEDİM,ANLARLARSA TABİİ.

6 yorum:

Ballı Baba dedi ki...

Değerli kardeşim daha yeni başladın dur bakalım, bu sorular sana aşk ve şevk versin inşallah. Soru soranlar her nekadar maksatlı sorsalarda sen güzel tarafından bak olaya, kısaca onlara şunu anlat yazında da yazdığın gibi bir çok blok veya sitede balın içeriği yazıyor. Biliyoruzki balın % 75 i zaten şekerdir ama bu meyve şekerlerinin toplamıdır. Gerçekten tüketiçiler çok haklı piyasada arıyı görmeden bizim ballarımıza benzeyen ne olduğu bilinmeyen şeyleri bal diye satıyorlar. Bunlarla da mücadeleyi biz arıcılar yaparak tüketiçileri bilinçlendireceğiz.
Biliyorsun 15 günde bir canlı olarak televizyon programı yapıyoruz önümüzdeki aylarda bu konuları işleyeceğiz, inşallah izlersin. Bu yılki hasatın bereketli aileniz mutlu olsun. Sağlıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Abi arıya şeker vermezsen balın tadı olmazki diyeceksin.Onlar senle kafa yaparlarsa sende onlarla yap.

Şeker vermedim dedikçe üstüne geleceklerdir.En iyi arıcılık bilgisi bizim ülkemizde bir kilo bal alacak parası olan müşterilerinde vardır.::))


Bak balı aldım gerçekten şeker yok nasılsa alış veriş bitti,vermedin dimi::)))

TUNCAY HADİSE dedi ki...

Ballı Baba ve Ali Abi,
Yorumlarınız için teşekkür ederim doğru şeylere işaret etmişsiniz.
Kısaca şunu söylemek istiyorum.Az veya çok sonuçta ben birşey üretmişim ki çok büyük kapasiteli çalışan bu işi meslek edinmiş arıcılarımız var.Emeğe saygı bu olmamalı.Hızla tüketim toplumu olma yolunda ilerleyen ülkemizde yan gelip yattığı yerden yada kahvehane köşelerinde hükümet kurup-hükümet deviren insanlaradır sözüm.Tabii ki insanların para verdiği bir ürünün güvenilirliğini test etme hakkı her zaman var.Keşke tüketicimiz çok bilinçli olsa,tarım müdürlükleri üretilen her gr balı analiz edip üstüne kontrol edildiğine dair güvenlik şeridi icat etseler,bahsettiğiniz ne idiğü belirsiz ürünler ortalıkta cirit atmasa olmaz mı?
Ballı babanın dediği gibi olacak inşallah ama bizide bu gereksiz boş itham ve telkinler epey yoracak gibi.
Tabii ki bunlar şevkimi kıramayacak;önümüzde Ali Abi ve Ballı Baba gibi günü 24 saate sığdıramayan,bıkmadan usanmadan herkese yol gösterip arıcılığı A'dan Z'ye insanlara tekrar tekrar anlatan,çalışmaktan yılmayan,iş yapmaktan korkmayan büyüklerimizi kendimize rehber edinmişiz.Doğru bildiğim bu yolda hep ileriye bakarak ilerlemeye çalışacağım.Tabii ki Allah sağlık,sıhhat ve ömür verdiği sürece.
Saygı ve selamlar.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

sayın kardeşim insanlar yaratılıştan bu yana bir birlerini kıskanır başarılarınıda cekemez bu sebeble sana bu tür soru soran ya başarısız boş gezenin boş kalfası yada zamanında arıcılıga bulaşmış ama başarısızlıgından dolayıda herkezi kendisi gibi bilen çok bilmiş gecinen bir gurup ukaladır Sen yoluna devam işine sahip dürüslüğünden taviz vermeden ürettiğin ile gurur duy. O çok bilenler varsın ballarını bildigi yerden alsınlar onlara satılık ne balımız nede egolarını tatmin edecek avukatlarımız yoktur
KOLAYGELSİN

TUNCAY HADİSE dedi ki...

Ali Osman Abi,
Ağzına sağlık,duygularıma diğer dostlar gibi tercüman olmuşsun.
Biz arıları,arıların dünyasını,gerçek arıcıları seviyoruz.Çok bilmişleri bir görseniz mısır püskülünden gelenin polen mi nektar mı olduğunu bilmiyor adam bize arıcılık derside vermeye kalkıyor.Bir arıcı dostumuz yazmıştı ama bende burada aynısını duydum şoke oldum.
Adam arılara kış yiyeceği olarak horozu kesip tüylerini yolup sepet kovanın arkasından koyuyor baharda iskelet olarak alıyormuş.::::))))
Kokmuş et parçalarını arının anında dışarıya taşıyıp iskeletede gücü yetmediği için temizleyip bıraktığını bilmiyor tabii.Kışın etleri yemişler diyor.Yani bal arısının et obur olmadığında bi haber insanlara ne denir?
Saygı ve selamlar.

Arıcı 07 dedi ki...

Meyveli ağacı taşlayan çok olur."ANADOLUNUN ŞEYTANI BÜYÜK OLUR.İBİLİSDEN OLUR"Hayati İNAL.Biz Elhamdülillah müslüman insanlarız.Şeytan inanan insana musallat olur.İnsan görünenleride en tehlikeli olanlarıdır.Onlara ibilis denir...............................................................................................................................................................................................(şaka)