17 Kasım 2008 Pazartesi

KIŞ NE ZAMAN GELECEK?
















Değerli Dostlar,
Bu yıl mevsimler yine beklenmeyen bir periyot gösteriyor.Havaların mevsim normallerinin üstünde gitmeye başlamasıyla yavruyu ve yumurtayı kesen koloniler sarıca arıların taarruzuna uğruyor ve nüfusları gittikçe azalıyor. Bazı bölgelerde arkadaşların bloglarında hala yumurta ve yavru görüntüleri izlememize rağmen bizim bölgemiz olan Kayseri'de hava sıcaklığı gündüzleri yaz gümü gibi 25-30 0C gece ise -5 ,-8 0C olmakta bu tabii ki arılar için gece kış gündüz yaz düzeni demek oluyor.Ne var ki kışlık bal stoku dolu ve gerekli beslemeleri yaptığımız kolonilere sarıca arılar durmadan tacizde bulunarak bal stıkunu çalmak istiyor.Mücadeleye giren arılar savunmada iken zaiyat veriyor.Sarıca arının soktuğu bal arısı kısa zamanda felç olup kovan önünde titrerken diğer sarıcalar bir yandanda taze et olarak götürüyor.

Durumlar geçen yıla göre vahim görünüyor. Geçen yıl bir kolonim vardı iki avuç; karakovanda kışı atlatmayı başarmıştı beklemesemde.Bu yıl en zayıf 4 çıtalık bir kovanım var ama asıl büyüklerden korkuyorum gidişat böyle giderse hapsi kışın yarısında sönebilir çünkü genç nufus takviyesi hiç yok.

Tüm dostlara saygılar.


















3 yorum:

UĞUR KIRAN dedi ki...

Evet durum çok vahim.ALLAH yardımcın olsun kardeş.

Yalçın Sezer dedi ki...

Tuncay bey resimde gördüğüm beyaz olan kovan yıldız kovan sanıyorum. Çok benzettim acaba öyle ise elinizdeki diğer kovanlar ile farkını sizden de dinlemek isterim memnunmusunuz.

Yalçın SEZER
Uzman Biyolog

ww.bereketbal.com

TUNCAY HADİSE dedi ki...

SN SEZER,
DOĞRUDUR BAŞTAKİ BEYAZ OLAN KOVAN YILDIZ KOVAN'IN YAPIMIDIR.TEK KELİMEYLE MÜKEMMEL BİR KOVAN YAPMIŞ.KULLANIMI,POLEN TUZAKLI OLUŞU,FONKSUYONEL GİRİŞ TAKOZU VE ÇERÇEVELERİN OTURDUĞU YERDEKİ 1 MM LİK 0,5 CM YÜKSEKLİĞİNDEKİ PASLANMAZ SAC KULLANARAK ÇERÇEVENİN KOVAN GÖVDESİNE PROPOLİSLE YAPIŞTIRILMASINI ENGELLİYIR VE 0,5 CM YÜSEKLİK SAYESİNDE ARILARI ÇERÇEVENİN EZMESİ ENGELLENİYOR.
KOVANLARIMIN TAMAMINI YILDIZ KOVANA ÇEVİRECEĞİM.
DAHA ÖNCEKİ ARŞİV YAZILARINDA DA BAHSETMİTİM.YILDIZ KOVANA ALDIĞI PARA ANASININ AK SÜTÜ GİBİ HELAL OLSUN.
SAYGILAR.