12 Mayıs 2008 Pazartesi

USLU IRK ANA ARI ARANIYOR.

Hırçın arının arıcıyı canından bezdirdiğini bazan arıcılık yapmaktan bile vazgecirdiğini yanılmıyorsam Sayın Muhsin Doğaroğlu'nun yazılarından okumuştum. Önceki hafta maskemin açık kalan fermuarından girip beni şoka sokan kovan sanki delice otu yemiş.
Daha kovan kapağını açar açmaz hepsi dışarı hücum ediyor.Ne körük dumanı ne su spreyi sakinleştirmiyor.Çerçeveyi çeker çekmez hepsi eldivene üşüşüyor.0,5 cm kalınlığındaki kauçuk arıcı eldiveninden iğneyi parmağıma geçiriyor.(Hemen antihistaminik hap yuttum.İğneler yedekte.) Sayın Ali Türk'e miller metodunu sorma sebebim de bu.Diğer kovandan ana yetiştirip bu kovana verip kendi anasını imha edeceğim.Yoksa arılıktan uzaklaştırıp bağa bahçeye koyup kaderine terkedeceğim. Arılığa maskesiz giremez oldum.Bu kovanı hasat zamanı düşünmek bile istemiyorum.O zamana kadar anayı değiştirip yeni versiyonu tarlacı yapmaya niyetliyim. Bloglardan izliyorum herkes eldivensiz kontrol yapıyor ,bazıları maske de takmıyor.Nerde öyle uysal sakin arılar. o arkadaşlara gıpta ile bakıyorum. MACAHEL'İ, ARDAHAN ANA ARI ÜR.Ğİ VE ZİRVE ARICILIĞI ARADIM . 15 Mayıstan önce ana temin etmek mümkün değilmiş..Bekliyorum,beklerkende başka alternatifler düşünüyorum.
Çok sakin uslu karasal iklime dayanıklı seçkin, genç, döllenmiş damızlık ana arı yerini bilenler elinde olanlar lütfen beni arasın.msn falan boşverin bana aşağıdaki telefonlardan ulaşın yeter.Gına geldi artık.
Saygı ve selamlar.
0 542 385 65 35
0 352 322 00 50 den 10 hat dahili 170

7 yorum:

Ballı Baba dedi ki...

En kaliteli, sakin ve verimli ana arıyı sen üretirsin. Hırçın arının anasını öldür huyunu sevdiğin bir kovanın anasını kafesle bu kovana ver. Anasız kovanıda 3-4 gün şurupla süper memeler yapacak başka kovanlardada kullanırsın veya arı bölersin. Kolay gelsin

UĞUR KIRAN dedi ki...

Tuncay bey eğerki elinizin altında ballaı babanın dediği gibi sakin yaradılışa sahip kovan varsa en güzeli onlardan ana yaptırman, bence başka yerden hiç ana arı arama.Bir sürü gereeksi sorunlarla karşılaşırsın sonrasında.. iyi çalışmalar.

TUNCAY HADİSE dedi ki...

İlgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim Ballı Baba ve Uğur Bey.
Arayışa girme sebebim arılarımı verim konusunda ve saldırganlık konusunda tam test edememiş olmam.
Test ettiğim en önemli konu kışlama yeteneği çok iyi bir yerli.
Buranın eko tipi mi yoksa aldığım kişinin dediği gibi anadolu cinsi mi yoksa başka bir ırkın melezimi hala bilmiyorum.İkinci test ettiğim ise varroa nın v sini görmedim.Bundan önceki kafkas kırması diye 1 kolonim vardı ilk sahip olduğum sönen kovan.O kovanıda varroa dan kurtaramamıştım (gerçi acemiliktem mücadelesini tam yapmamıştım ama bundada sadece organik timol içeren obeson kullandım ).Yani elimdeki malzeme tam nedir ne değildir karar veremediğim için arayış içine girdim.
SONUÇ:MACAHEL den 14.05.08 de 1 adet f1 melez istedim.Bu gün (16.05.08) geldi deli kovanı bölerek vereceğim sonucunu siz ve diğer dostlarla burdan paylaşacağım.Kendi arımdanda analar elde edip yedekleyeceğim.Bu gelen f1 melezle aynı güçte kendi arımdan seçip özellikle bakımlarını aynı yaparak deneme yapacağım.Bakalım bizim arının artıları eksileri neler yeni geleninki neler bu süreç 2009 mayıs ayında bitecek.
Saygı ve selamlar.

Ali Türk dedi ki...

::)))

TUNCAY HADİSE dedi ki...

Ali Abi,
Anlaşılan senin arılar seni çok yormuş,yorum yazamaz olmuşsun.
Saygılar.

Ali Türk dedi ki...

Yav sakin dedigin arıdan öyle bir hırçın çıkıyorki sorma.Yada sakin giden arı bir ara hıçın erkekgin spermine gelince gene yoldan çıkıyor.Ama hepsi genel olarak sakinse,sorun olmuyor.

TUNCAY HADİSE dedi ki...

Haklısın Ali Abi,
Benim arılarımın hepsi aynı cinsti ama dediğiniz o malum hırçın kovan başka cinsin delikanlılarıyla flört etmiş ki (burada yazmadım ama) beni ikinci defa Sayın Dr.Muhteşem Turunç Abimin dediği anaflaksimidir nedir ona getirdi. eldiven üstünden yine 2 yerden soktu yine aynı belirtiler olmaya başlayınca hazır iğneyi kendime yaptım kurtuldum.Anında gözler kıpkırmızı oluyor.(ilkinde farketmemiştim bu sefer yanımda hala oğlu vardı onun uyarısıyla aynaya baktım).
Hırçın kovanı uzağa koyup anayı da öldürüp yeni ana vermiştim ama eski anadan doğma tarlacı versiyonu hala bitmemiş demekki.
Saygılar.